Nyt edessäsi on sellainen otsikko, että saatat miettiä: mitä ihmettä tuo on? Liittyykö se jollain lailla kreikkalaiseen tanssiin? Entä Zorbakseen? Mutta ei, näiden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Mitä zorbailu sitten on? Lyhyesti sanottuna valtavan pallon kanssa leikkimistä. Lähdetäänpä katsomaan mistä zorbailu on saanut alkunsa ja mitä kaikkea se pitää sisällään.

Zorb-pallo

Zorb-pallo on eräänlainen ihmispallo; läpinäkyvä muovinen pallo, jonka sisälle mahtuu yhdestä kolmeen henkilöä. Se koostuu itse asiassa kahdesta pallosta, jotka ovat sisäkkäin. Välissä oleva ilmakerros suojaa sisällä olevaa henkilöä ja toimii iskunvaimentimena. Pallossa voi olla lisäksi valjaat, joiden avulla zorbaaja kiinnitetään paikoilleen. Zorbailua harrastetaan pääasiassa laskemalla pallolla loivasta rinteestä, mutta sitä voidaan harrastaa myös tasaisella alustalla, jolloin pallon liikkeitä voidaan paremmin hallita. Tarkoitukseen on tehty myös puhallettavia, puisia tai metallisia ramppeja, tai zorbailua voi harrastaa erilaisissa halleissa: onpa kehitetty myös Zorb Football, eli pallopuvut päälle ja areenalle törmäilemään! Koska zorb-pallo on kelluva, zorbailla voi myös vedessä, edellyttäen että pallo on kunnolla täyteen puhallettu ja tiivistetty turvallisuuden vuoksi. “Vesikävelystä” onkin tullut suosittu ajanviete erilaisissa teemapuistoissa. Jos pallossa ei ole valjaita, sen sisällä voi olla jopa kolme henkilöä; jos taas valjaat löytyvät, pallo on tarkoitettu yhdelle tai kahdelle zorbailijalle.

Zorb-pallo
Zorb-pallo

Zorb-pallo on yleensä kaksiosainen, toisen pallon ollessa isomman sisällä, ja niiden välissä on ilmakerros; vesikävelypallossa tosin on vain yksi muovikerros. Pallot ovat kevyitä, ja ne ovat valmistettu joustavasta muovista, päinvastoin kuin ne hamsteripallot, jotka ovat paljon kovempaa materiaalia. Tyypillinen pallo on halkaisijaltaan 3 metriä, sisemmän pallon ollessa 2 metriä, joten väliin jää mukavasti ilmaa, joka suojaa hyvin. Isompi ja sisempi pallo taas on yhdistetty toisiinsa sadoilla ohuilla nailonnaruilla. 

Zorbailua harrastetaan tyypillisesti tarkoitukseen tehdyissä paikoissa, joissa zorbailijat maksavat joko jokaisesta ajelusta erikseen, tai sitten koko päivän aktiviteeteista. Mäkizorbailua voidaan harrastaa muun muassa Isossa-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa, Ruotsissa, Virossa, Kanadassa, Puolassa, Japanissa ja Thaimaassa, muutamia mainitaksemme. Entä Suomessa? Kyllä, tätä voidaan harrastaa sisätiloissa erilaisilla areenoilla ja vapaa-ajan keskuksissa, esimerkiksi niin sanotun kuplafutiksen muodossa. Lopuksi kuitenkin muutama varoituksen sana: niinkuin mikä tahansa extreme-laji, tämäkään ei ole täysin vaaraton. Zorb-pallolla laskeminen ei ole jäänyt kuolonuhreitta; esimerkiksi vuonna 2013 eräs venäläismies laski pallolla laskettelurinteen jyrkänteeltä alas ja menehtyi. Joten tässäkin lajissa on parasta ottaa huomioon kaikki mahdolliset turvallisuustekijät, laittaa hieman jäitä hattuun, ja zorbailla niin sanotusti varman päälle.

Historiaa

Mistä ihmeestä tällainen pallolla pyöriminen on saanut alkunsa? No, kaikkihan me tiedämme jo monta kymmentä vuotta markkinoilla olleet hamsteripallot. Tai yleensä pienille jyrsijöille tarkoitetut, kovasta muovista valmistetut läpinäkyvät pallot, joilla ne viilettävät ympäriinsä. Jossain vaiheessa 1980-luvun alussa Dangerous Sports Club, joka piti majaansa Oxfordissa, Isossa-Britanniassa, kehitteli kaikenlaisia vaarallisia urheiluaktiviteetteja, mukaan lukien modernin benji-hypyn. He rakensivat myös Zorb-pallon prototyypin, halkaisijaltaan 23 metrin kokoisen, jonka sisällä oli kaksi kansituolia. Tämä pallo romutettiin aikanaan, mutta 1990-luvulla oli jo tulossa jotain samanlaista. Gladiaattorit-ohjelmassa esiteltiin vastaavanlainen idea, mutta teräspallojen muodossa. Sitten vuonna 1991 elokuvassa Armour of God II: Operation Condor Jackie Chan nähdään pyörimässä vuorenrinnettä alas, hyvinkin Zorb-palloa muistuttavassa muovisessa läpinäkyvässä pallossa. Vuonna 1994 kolme uusiseelantilaista sijoittajaa perustivatkin ZORB Limited -nimisen firman tuottaakseen markkinoille zorbailuun sopivia palloja. Sanakirjaan “zorbing” eli zorbailu pääsi vuonna 2001, määritelmänä “urheilu, jossa osallistuja on kiinnitetty sisempään kapseliin suuressa, läpinäkyvässä pallossa, joka laitetaan vierimään alas rinnettä”.