Kädenväännön kautta mitellään voimia usein kaveriporukassa, mutta kyseessä on itseasiassa virallinen urheilulaji. Toisin kuin amatöörit monesti luulevat, kädenväännössä onnistumisen salaisuus piilee voiman lisäksi tekniikassa. Toki varsinkin ammattivääntäjiltä vaaditaan myös erittäin vahvaa staattisen voiman hyödyntämistä. Käsien lisäksi käytössä on koko kroppa ja yleisimmin kättä väännetäänkin seisten.

Kilpailuissa kilpaillaan painoluokittain ja väännettävän käden mukaan

Kädenväännössä on käyty virallisia kilpailuja vuodesta 1967 lähtien, jolloin perustettiin koko maailman kattava kädenvääntöliitto. Samana vuonna järjestettiin myös ensimmäiset kädenväännön maailmanmestaruuskisat. Lajia on toki harrastettu ympäri maailmaa satojen vuosien ajan jo ennen sen virallistamista.

Kilpailuissa on käytössä painoluokat ja viralliset otteet on tietenkin määritelty tarkasti. Nyrkkiotteen tulee olla sellainen, että ottelijoiden ranteet ovat suorassa ja molempien peukaloista on näkyvillä ensimmäinen nivel. Otetta ei saa irrottaa ennen kuin ottelu on todettu päättyneeksi. Jos ote jostain syystä irtoaa kesken ottelun, sidotaan kädet yhteen remmien avulla. Molemmilta kilpailijoilta vähintään yhden jalan täytyy koskettaa maata koko ottelun ajan. Ottelun voittajaksi selviää se, joka onnistuu vääntämään vastustajan ranteen merkittyyn kohtaan pöydän pinnan yläpuolella.

Lajia voi harrastaa sekä seisten että istuen. Istuma-asennossa vääntäessä käytössä ovat lajin omat erikoispöydät. Pääasento on kuitenkin seisominen ja vuodesta 1994 se on ollut ainoa virallinen vaihtoehto myös kilpailuissa, poikkeuksena toki liikuntarajoitteiset. Seisoma-asentoa puoltaa se, että tällöin vääntöön saa mukaan voimaa koko kropasta, niin kuin lajissa on tarkoituskin. Lajissa on otettu huomioon myös se, että toinen käsi voi sopia toista paremmin kädenvääntöön. Sekä EM- että MM-kisoista järjestetään omat luokkansa vasemmalle ja oikealle kädelle.

Suomalaiset pärjäävät lajissa myös kansainvälisesti

Suomessa kädenväännössä kilpailee aktiivisesti noin 250 lajin harrastajaa ja vuosittain mitellään tietenkin myös Suomen mestaruudesta. Suomalaiset harrastajat ovat menestyneet mukavasti myös kansainvälisellä tasolla. Suomesta on itseasiassa tullut lajissa sen verran merkittävä maa, että vuoden 2000 MM-kilpailut päätettiin järjestää Rovaniemellä. Kädenvääntö hyväksyttiin lajiksi myös vuonna 2001 World Games -kilpailuihin, jotka järjestettiin Akitassa Japanissa.

Kädenvääntöä voi treenata paitsi kehittämällä tekniikkaa, myös voimaharjoittelun avulla. Lisäksi voi kehittää nopeutta. Voimaharjoitteluun kuuluvat ennen kaikkea sormien, kyynärvarsien ja selän vahvistaminen. Voiman, nopeuden ja tekniikan lisäksi on tärkeää osata lukea vastustajan heikkouksia ja vahvuuksia, sillä niiden ymmärtämisestä on suurta hyötyä oman suorituksen kohdalla.

Suomenmestarin ohjeet aloittelijoille – näillä vinkeillä peittoat yllättyneen kaverisi

Mitä kannattaa siis ottaa huomioon, jos haluaa seuraavassa illanvietossa peitota kaverinsa kädenväännössä? Kädenväännön moninkertaisella suomenmestarilla Jussi Koskisella on muutama helppo vinkki, joiden avulla pärjää jo huomattavasti paremmin kaveria vastaan. Koskinen muistuttaa, että lajin nimestä huolimatta kyse ei ole oikeastaan väännöstä vaan koko kropan käytöstä kädenväännön tukena. Suuri osa voimasta tulee jaloista ja selästä. Tämän takia siis seisominen on huomattavasti istumista parempi vaihtoehto myös amatöörille. Pyri pitämään katse koko ajan kädessä, sillä tällöin et huomaamattasi pääse kääntämään vartaloa poispäin vastavääntäjästä. Eikä ottelun aikana oikeastaan muualle tarvitsekaan katsoa, kaikki tärkeä tapahtuu kädessä, sillä tähän yhteen kohtaan sinun täytyy suunnata kaikki voimasi ja keskittymisesi.

Kädenvääntöä kannattaa ajatella koulunpihalta tuttuna lajina, jossa vastustaja pyritään tuuppaamaan pois puomilta. Periaate on sama. Kun pidät tämän ajatuksen mielessäsi, etkä keskity vain vääntämään, vaan muistat myös vetää kädellä. Saat helpoimmin yliotteen vastustajasta, kun maltat hieman joustaa lantiosta ja polvista. Tällöin kätesi nousee automaattisesti vähän ylöspäin ja vastapuolen peittoaminen paljon helpommaksi.