Surffaus on harrastus, joka ei ehkä heti tule suomalaiselle mieleen mietittäessä uutta harrastusta. Surffauksesta tulee nimittäin mieleen aurinkorannat ja korkea aallot, joita ei täällä pohjolassa oikein ole. Se on kuitenkin harrastus, jota voidaan harrasta ympäri maailman, jopa Suomessa, vaikkakin tietyin rajoittein. Jos sinua kiinnostaa, millainen harrastus surffaaminen on ja mitä se harrastajaltaan vaatii, lue aloittelijan oppaamme, niin pääset alkuun. Surffaamisen parissa menee helposti vaikka koko päivä ja kunto ja tasapaino kasvavat!

Kuinka päästä alkuun

Surffaamisen aloittaminen opettajan kanssa on fiksua. Yksin harjoittelemalla saatat satuttaa itsesi turhaan, mutta ammattilaiselta saat sellaisia neuvoja, joiden ansiosta voit minimoida kaatumiset ja loukkaantumiset. Opettaja opastaa oikean asennon löytämiseen ja opit oikean tekniikan mm. laudalle nousemiseen. Näin taidot ovat lihasmuistissa jo ennen kuin lähdet veteen. Kun olet oppinut alkeet ja pysyt pystyssä, voit lähteä harjoittelemaan lajia itsenäisesti. Etsi siis lähin surffikoulu, jossa voit saada opetusta lajin osaavalta surffarilta.

Jos olet täysin aloittelija ja haluat päästä kokeilemaan lajia, toimii Suomessa muutamia sisäurheilukeskuksia, joissa voi kokeilla muiden lajien lisäksi surffausta. Keskuksiin on rakennettu altaita ja tekoaaltoja, jotka mahdollistavat erilaisten vesilajien kokeilun ilman oikeita aaltoja ja kunnollisen merenrannan etsimistä. Esimerkiksi Pyhtäällä toimivalla Sirius Sport Resortilla voi käydä kokeilemassa muiden vesilajien lisäksi surffausta. Paikka sopii loistavasti myös polttariporukalle.

Missä voin surffata?

Suomessa on huonosti surffiaaltoja, joten kotimaassa pääsee aaltojen päälle vain sisälle rakennetuissa tekoaltaissa. Mikäli haluat surffaamaan luonnon omille aalloille, kannattaa suunnata vaikka Kanariansaarille. Matkat sinne ovat kohtuullisen hintaisia, joten matkaan ei tarvitse käyttää omaisuutta. Kanariansaarilla on mahdollista saada opetusta melkein kaikilla rannoilla ja mikä sen mukavampaa kuin surffaus lämpimällä aurinkorannalla? Vesi on Kanarialla läpi vuoden 20-asteista, joten vedessä ei ainakaan tule kylmä. Aaltoja on sekä aloittelijoille että jo kokeneemmille surffareille, sillä niiden voimakkuus vaihtelee. Surffikoulut tarjoavat välineet vuokralle ja monissa paikoissa on järjestetty ilmainen kuljetus hotellilta rannalle, jossa opetus tapahtuu. Ihmiset ovat viihtyneet surffikouluissa ja niissä on ammattilaisopettajat, joiden opetuksessa oppivat aloittelijatkin. Ilmapiiri Kanariansaarten surffikouluissa on iloinen ja rento ja surffauksen voi helposti yhdistää vaikkapa perheen lomamatkaan.

Välineet

Mitä välineitä tarvitaan? Surffauksessa tärkein on tietysti surffilauta. Lautoja on monia erilaisia ja näistä tulisi valita itselle sopiva. Valinta tehdään omien tämänhetkisten taitojen mukaan sekä sen mukaan, millaisilla aalloilla harrastaja aikoo surffata. Muita laudan valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat surffarin fyysinen kunto sekä surffaustyyli. Jokaisella on oma tyylinsä ja siihen on löydettävä sopiva lauta. Parasta on, jos pääset kokeilemaan surffausta ensin opettajan kanssa. Opettaja pystyy arvioimaan, millainen lauta sopii juuri sinulle.

Aloittelijalle sopii usein pitkä, leveä ja paksu lauta. Tämä sen vuoksi, että aloittelija vasta harjoittelee pystyssä pysymistä ja se on helpompaa tällaisella laudalla. Lisäksi sellaisella pääsee helpommin aalloille. Surffaajan kannattaa satsata myös hyvään märkäpukuun. Sen lisäksi, että puku suojaa kylmyydeltä tai kuumalta auringolta, vaimentaa se myös kaatumisessa tapahtuvia iskuja niin, ettei isku kohdistu suoraan surffarin ihoon. Erityisen hyödyllinen märkäpuku on silloin, kun vesistöt ovat vielä keväällä kylmiä.Surffaaminen on erittäin hauska harrastus, joka kehittää tasapainoa nopeasti. Toisaalta laji opettaa myös kärsivällisyyttä, sillä aloittelija kaatuu varmasti monta kertaa ennen kuin oppii tekniikan! Tästä ei kuitenkaan kannata turhautua, vaan yrittää vain kahta kovemmin uudestaan. Kun olet oppinut surffaamaan, voit lähteä valloittamaan maailman surffiaaltoja!