Suopotkupallo on kehitetty Suomessa ja vuonna 1998 on järjestetty ensimmäiset suopotkupallon SM-kisat. Vuonna 1999 taas järjestettiin EM-kisat ja seuraavana vuonna eli vuonna 2000 lähtien on pelattu maailmanmestaruudesta. Suopotkupallon kisat järjestetään aina Hyrynsalmen Pölhövaaran Vuorisuolla. Suopotkupallossa ja jalkapallossa on paljon samaa. Tyyliltään ja säännöiltään suopotkupallo on rinnastettavissa toisiinsa vaikka suopotkupalloon on otettu paljon vaikutteita muistakin lajeista. Pelaajia kentällä saa suopotkupallossa olla enintään viisi ja sen lisäksi maalivahti saa olla myös kentällä. Vähimmillään taas pelaamiseen riittää neljä pelaajaa. Suopotkupallokenttä on kooltaan 60×35 metriä.

Säännöt

Suopotkupallossa kulmapotkut, rangaistuslaukaukset sekä sivurajapotkut vedetään jalkapallosta poiketen suoraan käsistä. Vapaapotkuissa taas noudatetaan jalkapallon sääntöjä eli potkitaan maasta. Kaikki paitsi rangaistuslaukaukset ovat epäsuoria, mikä tarkoittaa sitä, että ne eivät saa mennä suoraan maaliin koskematta välillä joko vastapuolen pelaajaa tai oman puolen pelaajaa. Yksi suuri ero myös jalkapalloon on se, että suopotkupallossa ei ole paitsiosääntöä ollenkaan. Suopotkupallossa yksi peli kestää 2×10 minuuttia ja aina puoliajan jälkeen on suoritettava kenttäpuoliskojen vaihdot. Pelaajavaihdot tapahtuu aina lennosta ja ne yleensä tapahtuvat pelikentän keskiviivan tuntumassa. Jos vaihdoissa tapahtuu virhe niin silloin siitä seuraa rangaistus. Pukeutuminen suopotkupallossa on suhteellisen vapaata, mutta kilpa-sarjassa asujen tulee noudattaa yhtenäistä linjaa.

Yleensä joukkueiden sijoitukset ratkaistaan keskinäisten otteluiden perusteella ja muissa tapauksissa ratkaisua haetaan maalierosta tai tehtyjen maalien määrästä. Viimeisenä ratkaisukeinona on aina arvonta. Luovutuksia ei suopotkupallossa sallita. Jos joukkue päättää luovuttaa niin silloin seuraa pelien mitätöinti ja seuraus on automaattinen karenssi seuraavan vuoden suopotkupalloon ja myös umpihankifutikseen. Ainoastaan runkosarjassa suopotkupallopelit voi päättyä tasan. Jatkosarjan otteluissa on käytössä aina jatkoaika, jolloin käytetään niin sanottua kultaisen maalin sääntöä. Kultaisen maalin sääntö tarkoittaa sitä, että se joukkue kumpi saa ensin maalin tehtyä on voittaja. Jos on maaliton jatkoaika niin siitä seuraa rangaistuspotkukilpailu johon osallistuu kolme pelaajaa.

Lajin suosio Suomessa

Lajin suosio Suomessa

Vuodesta 2000 alkaen on Kainuun Hyrynsalmella järjestetty kansainvälisestikin mainetta niittänyt tapahtuma; Suopotkupallon MM-kilpailut. Tämä urheilutapahtuma kestää kaksi päivää ja on Hyrynsalmen kesän kohokohta. Se on myös suuri osa Kainuun matkailuelinkeinoa. Hyrynsalmen kunnan asukasluku moninkertaistuu aina tämän tapahtuman myötä ja näin ollen matkailutulot lisääntyy. Tapahtuma viestii idearikkaasta ja aktiivisesta kunnasta ja tapahtuman järjestäjä on ollut vuoteen 2013 asti Hyrynsalmen matkailuyritys nimeltä Ukkohalla. Osa järjestämisvastuusta on kuitenkin siirtynyt Hyrynsalmen kunnalle.

Ensimmäisissä suopotkupallokisoissa kisailtiin vain miesten kesken. Suopotkupallosta tuli kuitenkin suosittu myös naisten keskuudessa joten vuonna 1999 naiset saivat myös oman sarjan. Vuonna 2000 miesten sarja jakaantui kahdeksi eri sarjaksi joita olivat kilpasarja ja harrastesarja. Vuonna 2001 perustettiin uusi sarja, joka on nimeltään Business-sarja ja se on pelkästään yritysjoukkueita varten. Vuonna 2004 perustettiin sekasarja, mikä mahdollisti sen, että joukkueissa sai olla sekä miehiä että naisia.

Vuonna 2008 otettiin käyttöön myös Adventure-sarja. Adventure-sarjassa joukkueet eivät pelaa kuin yhden tai kaksi peliä suopotkupalloa ja sen jälkeen kilpaillaan muissa lajeissa, joita ovat esimerkiksi kaapelivesihiihto. Seuraavana vuonna tapahtui muutos naisten sarjassa ja se jakaantui sekä kilpa että harrastesarjaan samalla tavalla kuin miehillä. Lapsille on myös järjestetty suopotkupallotapahtumia ja tapahtuma on nimeltään Kids Swamp. Kids Swamp tapahtumassa on kolme eri sarjaa: alle 15-vuotiaat tytöt sekä pojat ja 15-18 -vuotiaat pojat. Kids Swamp ei kuitenkaan ollut niin suosittu kuin oltiin ajateltu, joten vuonna 2006 tämän tapahtuman järjestäminen päätettiin lopettaa. Samana vuonna myös Business Swamp -tapahtuma lopetettiin. Kumpikaan tapahtuma ei saanut riittävästi kannatusta. Suopotkupallo houkuttelee paljon ihmisiä Hyrynsalmelle joka vuosi ja yleensä paikalle saapuu noin 3000 – 4000 ihmistä. Suopotkupallosta on tullut tapahtumaperinne ja sitä halutaan istuttaa myös nuoreen sukupolveen.