Moni meistä on nähnyt sirkus esityksissä on huimapäisiä akrobaatteja, sulavia nuorallatanssijoita, ja kauniisti lentäviä trapetsitaitelijoita.

Pellejen temput ovat huvittaneet tai kauhistuttaneet meistä lähes jokaista lapsesta saakka, ja monen unelmissa on temppujen kokeilu kotioloissa, tai ammatti kuvioissa. Kuka ei olisi suunnitellut karkaavansa sirkuksen mukaan ainakin kerran elämässään. Pakeneminen ei kuitenkaan ole pakollista, sillä Suomesta löytyy uskomattoman laaja määrä sirkuskoulutusta kaikenikäisille ja tasoisille harrastajille. Sirkus harrastus on viime vuosina levinnyt Suomessa hyvin pitkälle valtavirtaan, ja lajia voi harrastaa sirkus- ja tanssikouluissa useissa Suomen suurimmista kaupungeista, ja opittavat taidot vaihtelevat jonglööraamisesta trapetsi taitoihin, ja hulahula renkaan pyörittämisestä akrobatian ihmeisiin. Suomessa toimii aktiivinen nuorisosirkusliitto, jonka kirjoilta löytyy 45 jäsenyhteisöä. Pidemmälle sirkus urallaan kaipaavat voivat hakeutua esimerkiksi Espoon esittävän taiteen kouluun, Eskoon, jossa voi suorittaa sirkustaiteen laajaa oppimäärän. Muualla Suomessa saman tutkinnon voi hakea Tampereella Sorin sirkuksessa, Circus Espoossa, tai Lappeenrannan Taidekoulu Estradissa.

Sirkus koulutuksen hyödyt

Sirkus koulutuksen aikana harrastajien yleiskunto kohoaa kuin vahingossa, ja tasapaino sekä koordinaatio lisääntyvät vaativien haasteiden kautta. Koulutus on hyvin sosiaalista ja kaikenikäisille sopivaa, ja siihen liittyy yleensä myös yleistä esiintyjä ja teatterikoulutusta, joka auttaa nuoria harrastajia myös elämän muilla osa-alueilla. Osalle harrastajista sirkuksesta kehittyy myös osa-aikainen ammatti, sillä näyttävästi esiintyviä alan taitajia kaivataan usein esiintymään juhlatilaisuuksiin ja näytöksiin. Sirkus harrastukset jakautuvat useisiin osa-alueisiin, ja usein harrastajat aloittavat yleisellä kurssilla ja valitsevat mieluisimman lajin ajan kuluessa. Sirkuskoulutus sopii hyvin lapsille, ja villit pienokaiset saavat tuhlattua aktiivisten tuntien aikana ylimääräistä energiaa, kun taas introvertit löytävät harrastuksesta itseluottamusta ja ilmaisutaitoja. Sirkus harrastukset jakautuvat useisiin osa-alueisiin, ja usein harrastajat aloittavat yleisellä kurssilla ja valitsevat mieluisimman lajin ajan kuluessa. Sirkuskoulutus sopii hyvin lapsille, ja villit pienokaiset saavat tuhlattua aktiivisten tuntien aikana ylimääräistä energiaa, kun taas introvertit löytävät harrastuksesta itseluottamusta ja ilmaisutaitoja. Kaikkia lajeja voivat harjoittaa sekä mies- että naispuoliset sirkuksen rakastajat, ja useissa kouluissa opetus alkaa noin kahdeksan vuotiaista eteenpäin. Pienemmille lapsille järjestetään myös taapero ryhmiä, joissa lapset oppivat ja liikkuvat leikin varjolla, ilman sen kovempia paineita. Viikoittaisen sirkus koulutuksen lisäksi lapsille on tarjolla kesäleirejä, kokeilu pajoja, ja viikonloppukursseja.

Sirkus koulutuksen hyödyt
Sirkus koulutuksen hyödyt