Yksi laji, joka on nostanut suomalaiset maailmankartalle on saappaanheitto. Lajista järjestetään nykyään myös MM-kilpailuja, joista ensimmäiset käytiin vuonna 1992. Vaikka lajia ja suomalaisia kuvataan usein hieman oudoiksi, aiheuttaa se selvästi ihastusta myös ulkomailla. Suomalaisten hulluja harrastuksia selitetään ilmastolla – mitä muuta sitä tekisi maassa jossa toisinaan on yötön yö ja tämän jälkeen eletään taas monta kuukautta ilman aurinkoa. Ja mehän olemme maineestamme ylpeitä!

Saappaanheitto on järjestäjiensä mukaan mitä totisinta urheilua

Saappaanheittoa voisi verrata esimerkiksi keihäänheittoon, sillä lajeissa on yllättävän paljon samaa. Vauhtia otetaan samanlaisella radalla, jonka yleisimpiä alustoja ovat hiekka, nurmikko ja tartan. Radan tulee olla täysin tasainen. Heitot pyritään tekemään myötätuuleen, jotta saapas lentäisi mahdollisimman pitkälle. Ottaen huomioon, kuinka omituinen laji ylipäätään on kyseessä, siinä on kuitenkin tiukat säännöt, joita myös valvotaan. Rikkomuksista sakotetaan menetetyillä pisteillä.

Jokaisella kilpailijalla on aluksi suoritettavanaan kolme heittoa. Tämän jälkeen 12 parasta heittää vielä kolme lisäheittoa. Kilpailuissa on tarkkaa, ettei astu heittoaan yli. Radassa on heittokohdassa viiva ja kilpailijan täytyy heittää saapas merkityn kohdan takaa. Heiton täytyy lisäksi osua radalla olevaan sektoriin. Pisteidenlasku on lajissa yksinkertaista. Voittaja on se, joka on onnistunut heittämään pisimmän heiton ilman rikkeitä.

Suomen Saappaanheittäjien Pekka Aaltonen perustelee tiukkoja sääntöjä sillä, että ne helpottavat tulosten vertailua. Hänen mukaansa on tärkeää, että lajissa on kansainväliset säännöt. Tällöin tulokset ovat vertailukelpoisia myös eri maiden välillä. Aaltonen muistuttaa, että vain kunnon sääntöjen ja vertailukelpoisten tulosten saappaanheitosta saadaan kunnollista urheilua.

Saappaanheitossa välineellä on väliä

Saappaanheittokisoissa ei heitetä mitä tahansa saapasta, vaan saappaat koko ja paino on tarkasti määritelty. Miehet heittävät koon 43 saapasta, joka on painoltaan 880 – 1050 grammaa. Naisten heittämän saappaan koko on 38 ja se painaa 630 – 800 grammaa. Kilpasaappaista on poistettu suuremmit. Muuten tyyli on vapaa, mutta ilmalennon aikana saappaan varren täytyy olla suorassa. Virheistä sakotetaan. Heitettävä saapas saa olla kilpailijan valinnan mukaan joko oikean jalan tai vasemman jalan saapas. Oikeakätisen laakaheittäjän valinta on yleensä vasemman jalan saapas ja päinvastoin.

Saappaanheiton alkuaikoina heittovälineenä toimi perinteinen nokialainen saapas. Nykyään niitä näkee enää harvakseltaan, sillä jopa saappaanheitosta on saatu välineurheilua. Saappaanheitto on saanut urheilulajina jo sellaista menestystä, että siihen on alettu valmistaa omia saappaita.

Monilla kilpailuvälineenä toimii Italiassa valmistettu Siili-heittosaapas. Muodoltaan saapas on hieman litteä, mutta sitä voi periaatteessa käyttää myös jalassa saappaana. Ne ovat kuitenkin tarkoitettu pääasiassa heittämiseen, eikä niitä ilmeisesti kukaan käytä muuhun tarkoitukseen. Toinen suosittu heittosaapas on Suomen Saappaanheittoliiton virallinen saapas Isäntä Duudson, joka on myös kansainvälisellä tasolla virallinen saappaanheiton väline. Tämä saapas painaa koossa 43 noin kilon. Aaltosen mukaan on täysin makuasia, kummalla saappaalla heittää. Toinen on löysempi ja toinen hieman jämäkämpi. Heittotavasta riippuu, kummalla saa paremmat tulokset.

Suomi kilpailuissa

Suomi on pärjännyt saappaanheitossa mainiosti ja on usein ennakkosuosikki myös MM-kisoissa sekä miesten että naisten joukkueen osalta. MM-kilpailuissa ei saa käyttää omia heittovälineitä, vaan ne tulevat kilpailun järjestäjältä.

Muihin heittolajeihin verrattuna saappaanheitossa on erikoista se, että siinä on yksilökilpailun lisäksi myös joukkuekilpailu. Joukkueissa on kolme nimettyä heittäjää ja heidän kolmen ensimmäisen kilpailukierroksen heitoistaan lasketaan paras tulos mukaan joukkuekilpailuun. Joukkueet voivat olla joko mies-, nais- tai sekajoukkueita. Sekajoukkue muodostuu 3-4 heittäjästä, joista korkeintaan kaksi voi olla miehiä.

Saappaanheitossa miesten maailmanennätys on 67 metriä ja naisten 49 metriä. Molemmat ennätykset ovat suomalaisten hallussa.