Roller derby on noussut todelliseksi hittilajiksi myös Suomessa, eikä ihme, sillä kyseessä on pitkästä aikaa laji, joka tuntuu todella raikkaalta ja uudelta. Vuonna 2009 Drew Barrymore ihastutti elokuvassa Roller Gir, jossa hänen näyttelemänsä teinityttö löytää roller derbystä kaivattua uutta sisältöä elämäänsä. Viimeistään elokuvan jälkeen roller derby -seurojen puhelimet alkoivat piristä ja ihmiset ilmoittautua alkeiskurssille. Lajille oli selvästi kysyntää ja mukaan lähtivät sellaisetkin harrastajat, jotka eivät olleet aiemmin kokeneet oikein mitään urheilulajia omaksi jutukseen.

Lajissa ovat tärkeässä osassa huumori, yhteen hiileen puhaltaminen sekä täysillä heittäytyminen. Lajiin liittyvät olennaisesti myös vitsikkäät alter egot ja näyttävä pukeutuminen, jotka ovatkin monesti ensimmäisiä asioita, jotka lajista tulevat mieleen.

Naisten joukkueet ovat saaneet seurakseen myös miehiä

Roller derby on alun perin naisten laji ja itseasiassa ainoa laji, jossa naisilla on lupa taklata. Lajin harrastajamäärän ja suosion kasvaessa miehet ovat viime aikoina innostuneet perustamaan omia joukkueitaan. Lajin parista löytyy myös sekajoukkueita, sillä pelkällä koolla ei tässä lajissa vielä edetä. Roller derby on vahvasti kontaktilaji, mutta mustelmiin harrastajat suhtautuvat ylpeydellä. Voiman lisäksi vaaditaan uskallusta ja taitoa lähteä tilanteeseen juuri oikealla hetkellä. Ottelun aikana vastustajan päälle käydään tosissaan, mutta kulisseissa yhteishenki on vahva. Tämä onkin yksi asia, joka tuntuu kiinnostavan harrastajia.

Vauhdilla ja päättäväisyydellä vastustajan ohitse

Ensivilkaisulta vauhdikkaan lajin säännöistä on vaikea päästä selville, sillä rullaluistimilla kiidetään hurjaa vauhtia ja vastustajajoukkueen pelaajia taklataan surutta. Ovaalin muotoista rataa kierretään rullaluistimilla kahdessa viiden hengen joukkueessa. Tavoitteena on yrittää päästä vastajoukkueen pelaajien ohi, kaikkia luvallisia keinoja apuna käyttäen. Käytännössä tämä vaatii hurjaa heittäytymistä kohti vastajoukkueen tiivistä muuria. Jokaisesta ohitetusta pelaajasta tulee piste omalle joukkueelle.

Jotta pelistä ei tulisi aivan kaoottista, joukkueessa on yksi nimetty pelaaja eli jammeri, jonka tehtäväksi jää sukeltaminen vastajoukkueen pelaajien välistä. Muut joukkueen jäsenet pyrkivät puolestaan estämään vastajoukkueen jammerin ohitusyritykset. Peli on nopeatempoista.

Roller derbyllä on pitkä historia Yhdysvalloissa

Vaikka roller derby on Suomessa melko uusi laji, sitä on harrastettu Yhdysvalloissa jo pitkään. Jo 1880-luvulla maassa on järjestetty derbyiksi kutsuttuja nopeus- ja kestävyysrullaluistelukisoja. 1930-luvulla yleisö alkoi vaatia lajiin lisää toiminta ja haasteeseen tarttui promoottori Leo Seltzer. Kehittelytyön jälkeen vuonna 1939 Seltzer julkaisi viralliset roller derby -säännöt. Otteluita alettiin televisioida ja niihin haluttiin kirjoittaa lisää draamaa, vähitellen lisääntyivät myös show-elementit. Hetkeksi laji vaipui kuitenkin unholaan, kun televisiokanavat siirtyivät lopulta uusien lajien pariin. Vasta vuonna 2000 teksasilainen muusikko Devil Dan päätti ottaa tavoitteekseen lajin elvyttämisen ja kutsui tätä varten koolle paikallisia rokkityttöjä. Modernit naiset eivät niin vain suostuneetkaan miehen joukkueeseen, mutta päättivät tapaamisen jälkeen perustaa oman joukkueensa. Vuonna 2002 perustettu Texas Rollergirls on ensimmäinen uuden ajan roller derby -joukkue ja pian innostus levisi muualle maahan ja myös Kanadaan ja Eurooppaan.

Roller derby on Suomessa vahvassa nousussa

Suomeen on perustettu nopeassa tahdissa yli 20 roller derby -joukkuetta ja mukaan lajiin pääsee kaikilla suurimmilla paikkakunnilla. Mukaan voi tulla kuka vain, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Lajiin pääsee tutustumaan helposti seurojen säännöllisesti järjestämien open skate -päivien kautta. Aloittelijoille pidetään ennen varsinaisiin treeneihin liittymistä perusteellisia luisteluharjoituksia ja perussäännöt käydään tarkoin läpi yhdessä. On varsin tavallista, että ensimmäisissä luistelutreeneissä vietetään jonkin verran aikaa takapuolellaan maassa ja aina treeneihin liittyy paljon naurua. Alkeisopetuksen jälkeen taitoja pääsee kehittämään yhdessä muun joukkueen kanssa ja tässä kohtaa on seuraa myös monen mielestä paras hetki eli oman alter egon ja peliasun kehittely.