Parkour on liikuntamuoto jossa urheilija käyttää ympäristössään valmiiksi esiintyviä esteitä vaikuttavien liikesarjojen suorittamiseen.

. Useimmiten Parkour yhdistetään kaupunkiympäristöön, mutta käytännössä sitä voi harjoittaa lähes tulkoon missä tahansa. Parkourin liikesarjat kehittyivät alunperin armeijan kunto harjoituksista ja sen harjoittajien tarkoituksena on juosta, pomppia, ja ryömiä paikasta A paikkaan B ilman eteen sattuvien esteiden ohi kiertämistä.

Parkourin historia

Parkour sanana tulee ranskan kielen sanoista parcours de combattant, joka tarkoittaa suoraan käännettynä esterataa. Parkourin harrastajaa kutsutaan nimikkeellä traceur, jonka tarkoituksen juuret ovat polkua tai tietä etsivässä henkilössä. Tämä viittaa traceurien taipumukseen löytää tie minkä tahansa esteiden läpi. Usean traceurin kokoontuessa parkourin pariin viitataan kokoontumiseen sanalla jam. Lajin harrastajat toimivat joko yksinään tai ryhmässä, ryhmät muodostuvat yleensä nuorista miehistä, mutta myös naisia ja vanhempaa porukkaa löytyy lajin harrastajista. Laji on suosittua Amerikassa, Englannissa, Ranskassa, ja Suomessa. Alunperin lajin harrastus alkoi ranskassa, jossa sen isäksi käsitetään Raymond Belle ja hänen poikansa David. Raymond laitettiin armeijan orpokotiin, jossa hän oppi armeijan käyttämiä fyysisiä harjoituksia, ja kehitti näistä kautta lapsuutensa ja nuoruutensa omiaan. Kasvettuaan aikuiseksi Raymond liittyi Ranskan armeijaan ja palolaitokseen.

Parkourin historia
Parkourin historia

Raymondin poika lähti kehittämään isänsä aloittamaa lajia pidemmälle, hänellä oli erityinen kiinnostus voimisteluun ja urheiluun, ja parkour lähti kehittymään tämän kiinnostuksen kautta urheilulajiksi. David laittoi 80-luvulla kaveriporukkansa kanssa pystyyn Yamakasi ryhmän, joka vaikutti Pariisin kaduilla ja tuli tunnetuksi usein huimapäisistä tempauksistaan. Suuren yleisön tietoisuuteen parkour nousi 90- ja 2000-luvuilla, jolloin useat elokuvat, mainokset, ja musiikkivideot ottivat sen käyttöönsä dramaattisten jahtaus kohtausten tehosteeksi. Useimmat mediassa parkouria esittäneet henkilöt näillä vuosikymmenillä olivat Yamakasi -ryhmän jäseniä. Tunnettuja ryhmän jäseniä olivat David Belle, Sébastien Foucan, Châu Belle Dinh, Williams Belle, Yann Hnautra, Laurent Piemontesi, Guylain N’Guba Boyeke, Malik Diouf, ja Charles Perrière. David keräsi itsenäisesti suurten määrän mainetta myös elokuvien stuntti miehenä, ja parkour otti kehittyessään piirteitä väkivallattomana itsepuolustuslajina. Lajin ympärille kehittyi filosofia joka kehoitti harrastajia kunnioittamaan omaa sekä toisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Yakamasi ryhmän jäsenten odotettiin noudattavan terveellisiä elämän tapoja, ja harjoittamaan hyvää itsekuria. Ryhmän jäsenten tuli olla ajoissa harjoituksissa.Kaikki ryhmän jäsenet olivat nokkimisjärjestyksessä samalla tasolla, ja nöyryys oli tärkeä osa ryhmään kuulumista.

Parkour nykypäivänä

Parkour on kunnioitettu urheilulaji näinä päivinä, ja Kansainvälinen voimistelu komitea liitti sen viralliseksi lajiksi listalleen 2017. Parkouria lajina valvoo kansainvälinen Freerunning ja Parkour komitea, ja lajin alalajeina tunnetaan sprinttaus ja freestyle. Kilpailuiden ohjelmat muodostuvat useista yleisesti tunnistettavista liikkeistä, mutta rajoitettua virallista liike listaa ei ole olemassa. Usein nähtyjä liikkeitä ovat volttaus, pienten esteiden päälle tarkasti laskeutuminen, suoria seiniä ylös juokseminen, ja rohkeista hypyistä kierimällä laskeutuminen. Harrastajat myös usein roikkuvat esteistä, hyppäävät niiden yli käden varassa, ja heittäytyvät seinää vasten vauhtia ottamaan. Liikesarjojen tarkoitus on olla näyttäviä, mutta tuntua helposti tehdyiltä. Parkourin harrastajat eivät juurikaan tarvitse harrastustaan varten varusteita, vaan siihen riittävät mukavat urheiluvaatteet ja tossut. Jokainen valitsee tyylin omien mieltymysten mukaan. Kenkinä toimivat parhaiten kevyet juoksukengät. Lajilla on omat riskinsä, ja onnettomuudet tapahtuvat usein aloittelijoiden yrittäessä itsenäisesti liian vaativia liikkeitä, tai huimapäisten kokeneiden harrastajien kokeillessa haasteita jotka tapahtuvat vaarallisessa ympäristössä. Oikein harrastettuna laji ei ole kuitenkaan sen vaarallisempaa kuin esimerkiksi jalkapallo. Suomessa parkouria voi harrastaa turvallisissa olosuhteissa asian osaavien kouluttajien tarkkailun alaisena esimerkiksi Parkour Akatemian tiloissa. Akatemia järjestää kursseja kaikenikäisille ja tasoisille harrastajille.