Laskuvarjohyppy suoritetaan yleensä lentokoneesta hypäten laskuvarjoa käyttämällä. Jo 1400-luvulla Leonardo Da Vincin luonnoksista on löytynyt laskuvarjojen piirroksia. Keksintö itsessään on kuitenkin todennäköisesti vielä vanhempi. Ennen lentokoneiden keksimistä, laskuvarjohyppyä harrastettiin kuumailmapallosta hyppäämällä. Onnettomuuksia myös oletettavasti tapahtui huomattavasti enemmän.

Nykyään laskuvarjohyppääminen on täysin turvallista ja sitä ohjaakin monet turvallisuusohjeet. Ihan kaikille laji ei kuitenkaan sovi tai voidaan ennemminkin kysyä, että kuinka moni olisi valmis hyppäämään ulos korkealla ilmassa lentävästä lentokoneesta? Ei varmaan kovin monta kättä nouse pystyyn. Laskuvarjohyppääminen vaatii hieman rohkeutta ja huimapäisyyttä, mikä sopiikin hyvin ihmisille, jotka kaipaavat kunnon adrenaliiniryöppyä elämäänsä.

Suomen laskuvarjokerho ry on ensimmäinen Suomeen perustettu laskuvarjokerho vuonna 1960. Nykyään laskuvarjokerhoja on jo paljon enemmän ja ne ovat erittäin aktiivisia Suomessa. Laskuvarjohypystä kiinnostuneet voivat osallistua peruskurssille, josta edetään pikkuhiljaa ammattilaiseksi. Tandemhyppy suoritetaan yhdessä ohjaajan kanssa ja voi olla helpompi tapa tutustua lajiin.

Laskuvarjohyppy on yhtä aikaa sekä jännittävää että rentouttavaa. Monet hyppääjät sanovat, että hyppy tuntuu aina erilaiselta. Joskus se voi olla todella rentouttavaa ja varjon auettua sitä vain nauttii vapaasta laskeutumisesta ja upeista maisemista. Toisinaan hyppy saa aikaan todellisen adrenaliiniryöpyn, minkä seurauksena koko keho tärisee vielä monta minuuttia laskun jälkeen.

Laskuvarjohypyn hyvät puolet

Monet lajista innostuneet nuoret joutuvat käymään todellisen neuvottelun ja vakuuttelun vanhempiensa kanssa, jotta saavat luvan hypätä laskuvarjohypyn. Hyppyä ei voi suorittaa alle 18-vuotiaana ilman vanhempien suostumusta ja hyppyynkin vaaditaan 15 vuoden ikä. Jolleivat vanhemmat itse ole lajin harrastajia tai muiden extreme lajien kannattajia, voi luvan saaminen olla vaikeaa.

Laskuvarjohypyn hyvät puolet
Laskuvarjohypyn hyvät puolet

Mutta kun lajiin tutustuu ja siitä alkaa ottamaan selvää, löytyy itse asiassa paljon todisteita siitä, kuinka hyödyllinen ja turvallinen laji on. Hyppääjällä on myös kaikki mahdollisuudet kehittyä ja luoda uraa kokeneena hyppääjänä. Laskuvarjohypyssä kilpaillaan eri lajeista ja siinä riittää aina uutta kokeiltavaa. Yleensä ensihypystä asti tietää onko laji itselle sopiva vai ei. Kun se toimii omalla kohdalla ja hypystä nauttii, voi siitä saada itselleen elinikäisen harrastuksen.

Laskuvarjohyppy ja sen aikaansaama adrenaliiniryöppy saa hyppääjän tuntemaan itsensä todella eläväksi. Adrenaliinin muodostuminen kehossa saa aikaan sen, että monet aistit jäävät taka-alalle ja ihminen keskittyy pelkästään itse hyppyyn. Maalliset murheet ja huolet eivät voisi vähempää siinä vaiheessa kiinnostaa, vaan hyppääjä on täysillä mielensä ja kehonsa kanssa keskittynyt pelkästään hyppyynsä.

Adrenaliiniryöppy myös samalla tavallaan kuin puhdistaa mieltä ja kehoa. Vaikka se hetkellisesti saakin koko kehon tärisemään jännityksestä ja innosta, sen jälkeen seuraa hyvin seesteinen vaihe, jolloin keho rentoutuu uudelleen ja voi aloittaa kaiken melkein kuin alusta. Laskuvarjohyppy voi olla hyvä harrastus erilaisista jännitystiloista kärsivälle, sillä se todella vapauttaa mielen kaikesta murheesta. Ja jos onnistuu suorittamaan laskuvarjohypyn, niin voi saada lisää rohkeutta moneen muuhunkin asiaan.

Laskuvarjohyppy voikin kasvattaa ihmisen itseluottamusta. Ensimmäinen kerta voi olla todella jännittävää, mutta kun sen yli pääsee ja parasta vielä, jos nautti hypystä, niin seuraava kerta on paljon helpompaa. Se antaa ihmiselle rohkeutta uskoa itseensä, voimaa sekä henkisesti että fyysisesti, adrenaliinin tarve täyttyy ja tulevat pelot on helpompi voittaa.

Monet ihmiset, jotka ovat kerran hypänneet, ovat täysin hurahtaneet lajiin ja tehneet sitä uudestaan ja uudestaan. Hyppäämiselle ei periaatteessa ole muuta vaatimusta kuin se, että ihminen on perusterve ja muuten hyvässä kunnossa. Kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan tätä huimaa lajia, joka voi muuttaa, vaikka koko elämäsi!