Laskettelu on Suomessa suosittu harrastus.  Mikäpä sen mukavampaa, kuin viiletellä valkeana hohkaavia rinteitä alaspäin raittiissa ilmassa tuulen kutitellessa kasvoja. Laskun päätyttyä hiihtohissi vie kätevästi takaisin mäen päälle, ja uuteen vauhtiin pääsee käden käänteessä. Laskettelu tarjoaa hienoja elämyksiä ja urheilusuoritus tekee hyvää myös keholle. Kaikille tämä ei kuitenkaan riitä.

Adrenaliiniryöppyjen jahtaamista upeissa maisemissa

Extreme-laskettelijaa houkuttelevat rinteet, jotka ovat jyrkempiä, koskemattomampia, kauniimpia ja saavuttamattomampia. Näiden rinteiden lumo ajaa vuorien hurjapäät koettelemaan taitojaan ja asettamaan itsensä alttiiksi valvomattomien, jylhien rinteiden vaaroille. Upeana ympärille levittäytyvät maisemat ja villin luonnon intensiivinen läsnäolo lisäävät seikkailun tuntua. Puuterisen lumen pöllytessä valtavaa vauhtia kiitävien suksien alla, maan hävitessä välillä jalkojen alta maaston kohottaessa laskettelijan ilmahyppyyn ja reisien täristessä rasituksesta puita ja kallioita väistellessä adrenaliinipiikit kohoavat huippuunsa. Off-piste-rinteillä laskettelu vaatiikin laskettelijalta suurta luottamusta omiin taitoihinsa. Mikäli laskettelu on harrastuksena uusi, suositellaan vahvasti pysymään merkityillä, tampatuilla reiteillä, kunnes taidot karttuvat riittävästi. Off-rinteillä pelkkä laskettelutaito ei riitä, vaan laskettelijalla pitää olla myös perustietämys lumiturvallisuudesta ja ensiavusta. Kyseessä on riskialtis laji, jota harrastetaan valvomattomissa oloissa – rinteisiin ei tulisi koskaan lähteä ilman kumppania. Keski-Euroopasta Alppien maisemista löytyy hiihtokouluja, jotka opastavat off-piste-laskettelun saloihin. Niiden avulla voi hankkia itselleen hyvän pohjan lasketteluharrastuksen siirtämisessä villeille rinteille. Off-laskut kannattaa aloittaa yksinkertaisesti siirtymällä tampatun rinteen reunan yli. Siitä voi sitten itseluottamuksen kasvaessa tähdätä makeammat kokemukset tarjoaville rinteille. Varsinkin Alpeilla tai muilla suurilla vuoristoalueilla liikuttaessa kaikkein eniten ensimmäisistä reissuista saa irti, kun palkkaa mukaan ammattitaitoisen oppaan.

Adrenaliiniryöppyjen jahtaamista upeissa maisemissa
Adrenaliiniryöppyjen jahtaamista upeissa maisemissa

Kunnon varusteet ja järjen käyttö turvaavat off-laskut

Extreme-kokemuksia hakevien perusvarusteet ovat melko samanlaiset kuin merkittyjen rinteiden laskijoillakin. Pitkiksi venyvien hiihtoreissujen mukavuuden kannalta vaatetukseen kannattaa panostaa erityistä huomiota. Aluskerrokseksi valitaan hengittävä, tekninen materiaali ja päälle lämmintä kerrosta. Takin ja housujen tulee olla materiaalia, jotka pitää niin tuulta kuin vettäkin, mutta päästää hien poistumaan. Merkaamattomia rinteitä laskiessa alle suositellaan valittavaksi hieman leveämmät ja lyhemmät sukset, jotka tarjoavat suuren kantavuuden puuterilumessa, ja sallivat suurtenkin käännösten teon ketterämmin. Teleskooppisauvat ovat kätevät pitää mukana. Kypärän käyttöä suositellaan vahvasti, se voi pelastaa mahdollisten kaatumisten sattuessa tai jäätyneiden lumipaukkujen irrotessa rinteestä. Selkäpanssari on myös laskijan turvallisuuden kannalta hyödyllinen ostos. Yksi suurimmista ja vakavimmista riskeistä off-rinteillä ovat lumivyöryt. Luonnonmukaisilla rinteillä liikkuessa pitääkin rinteitä tarkkailla jatkuvasti, ja opetella tunnistamaan mahdolliset vaaravyöhykkeet. Säätiedotuksien lumivyöryvaroitukset on otettava tosissaan. Lumivöyryvaara on korkeimmillaan noin 24 tuntia lumisateiden jälkeen. Jos sääolot luovat jo itsessään lumivyöryjen syntymiseen otolliset olot, on off-rinteistä syytä pysyä poissa. Extreme-laskijan vakiovarusteisiin kuuluvat piippari, sondi ja lapio. Niiden avulla lumivyöryn alle jäänyt laskija saadaan paikannettua nopeammin, ja säästetään näin kallisarvoisia minuutteja. Hyödyllinen hankinta on myös laskettelijan airbag. Se on reppu, jonka sisällä oleva ilmatyyny aukeaa nykäisystä, ja auttaa laskettelijaa kellumaan lumimassojen ylimmissä kerroksissa. Se muodostaa myös pienen ilmataskun, jos laskija jää kuitenkin lumen alle.

Missä ja miten?

Useilla vuorilla off-rinteille pääsee ainakin osan matkaa käyttäen hiihtokeskuksien hissejä. Päätepysäkille saapumisen jälkeen lähes aina pieni matka on taitettava jalan. Mitä pidemmäksi jaksat tallustella, sitä upeampia paikkoja voit löytää. Osassa Euroopan maista, esimerkiksi Sveitsissä ja Italian pohjoisosissa käytetään helikopterikuljetuksia. Helikopteri vie laskijan huipulle, ja sieltä tämä voi lähteä etsimään parhaita alastuloväyliä.

Suomessa off-rinteitä löytyy muun muassa Pallakselta ja Ylläksellä. Extreme-elämyksiä kaipaavien kannattaa kuitenkin suunnata Alpeille. Esimerkiksi Sveitsin Verbier ja Valais tarjoavat mahtavat puitteet off-laskuille. Ranskan puolella legendaarinen Mont Blanc houkuttelee laskijoita. Kaikkein taitavimmat ja huimapäisimmät voivat suunnata La Grave de la Meijeen.