Eukonkanto lukeutuu ehdottomasti maailman kummallisimpien urheilulajien joukkoon – ja tietenkin se on lähtöisin Suomesta. Myöhemmin tämä jalo laji on levinnyt mm. Pohjois-Amerikkaan, Australiaan, Hong Kongiin ja Iso-Britanniaan, samoin kuin naapurimaihimme Viroon ja Venäjälle. Eukonkannon maailmanmestaruudesta on mitelty Sonkajärvellä vuodesta 1992 lähtien. Vuonna 2016 kilpailuun osallistui pareja 13:sta eri maasta: Suomesta, Yhdysvalloista, Virosta, Valko-Venäjältä, Meksikosta, Venäjältä, Australiasta, Iso-Britanniasta, Sri Lankasta, Saksasta, Ruotsista, Japanista ja Kanadasta.

Lajin synty liittyy ryöstöretkiin

Eukonkannon keksijänä toimi legendan mukaan mies nimeltä Herkko Rosvo-Ronkainen. Lisänimensä mukaisesti Ronkainen ryösti ohikulkijoita 1800-luvulla ja asui metsässä. Rosvojoukkionsa kanssa Ronkainen aiheutti ongelmia lähikylissä. Eukonkannon synnylle on kolme erilaista selitystä. Ensimmäisen mukaan Rosvo-Ronkaista ja hänen apujoukkojaan syytettiin ruoan ja naisten varastamisesta naapurikylistä. Karkuun juostessaan he kantoivat varastamiaan naisia, eli ”eukkoja” selässään. Toisen tarinan mukaan kyse olikin siitä, että nuoret miehet olisivat matkustaneet omista kylistään naapurikyliin morsiamia etsimään. Siellä he olisivat varastaneet toisten miesten vaimoja ja kantaneet heidät selässään takaisin kotikyliinsä, joissa heistä olisi tullut näiden miesten vaimoja. Tästä tulee myös termi ”morsiamenryöstö”, joka edelleenkin on yleinen hääleikki. Kolmas selitys urheilulajille liittyy jälleen Rosvo-Ronkaiseen ja hänen joukkoihinsa. Tarinan mukaan Ronkainen halusi tehdä joukoistaan vahvempia ja nopeampi ja he treenasivat kantamalla raskaita säkkejä selässään. Tästä tuli pian varsin suosittu kilpailulaji, sillä miehet ottivat haasteen tosissaan ja halusivat päihittää toinen toisensa. Tämä pätee nykyään toki myös eukonkantoon. Vaikka lajille saatetaan naureskella julkisuudessa, osallistujat ottavat sen varsin tosissaan.

Hauskanpitoa ja totista kilpailua

Ensimmäisissä virallisissa eukonkannon kilpailuissa maasto oli vaikeakulkuista ja reitillä oli aitoja ja pusikkoja. Nykyään rataa on muokattu modernimmaksi ja lajissa on tarkat säännöt, jotka on asettanut kansainvälinen sääntökomitea. Radan virallinen pituus on 253,5 metriä ja reittiin tulee sisältyä kaksi kuivan maan estettä sekä yksi vesieste, syvyydeltään noin metrin. Kannettava eukko voi olla oma vaimo, naapurin vaimo tai läheiseltä niityltä löydetty nainen, mutta joka tapauksessa hänen täytyy olla yli 17-vuotias. Kannettavan naisen minimipaino tulee olla 49 kilogrammaa. Mikäli nainen painaa tätä vähemmän, lisätään hänelle reppu jossa, on tarvittava määrä lisäpainoja. Virallisiin sääntöihin on kirjattu, että kaikilla osallistujilla täytyy olla hauskaa. Ainoat sallitut lisävarusteet ovat kantajan pitämä vyö ja kannettavan käyttämä kypärä.

Hauskanpitoa ja totista kilpailua
Hauskanpitoa ja totista kilpailua

Itse kilpailutilanteessa kaksi paria juoksee kerrallaan radalla, joten muiden lisäksi he kilpailevat myös keskenään, joka tuo lisäjännitystä sekä osallistujille että katsojille. Maailmanmestaruuksissa on ainoastaan yksi kategoria ja voittaja määräytyy sen mukaan, kuka on läpäissyt radan kaikista nopeimmin. Virallisen luokan lisäksi palkitaan kuitenkin erikoispalkinnolla myös viihdyttävin pariskunta, paras kilpailuasu ja vahvin kantaja.

Monipuolinen urheilulaji vaatii kovaa kuntoa

Hauskasta tunnelmastaan ja kieltämättä varsin huvittavasta ulkonäöstään huolimatta eukonkanto on todellinen urheilulaji. Kisaajat ovat rautaisessa kunnossa ja pärjätäkseen treenata täytyy koko kehoa. Kannettavat naiset ovat varsin notkeita ja vahvoja, vaikka ovatkin usein erittäin hentoja olemukseltaan. Kisoissa monena vuonna mainiosti menestynyt pariskunta Janette Oksman ja Ville Parviainen ovat tästä mainio esimerkki. Oksman on treenannut mm. käsilläseisontaa tottuakseen paremmin olemaan pää alaspäin. Miehen juoksua helpottaa merkittävästi, jos nainen on selässä jäntevä paketti eikä roiku rentona kuin perunasäkki. Parviainen puolestaan on lähes kaksi metriä pitkä, joka helpottaa parin taivalta erityisesti vesiesteellä. Lyhyemmän miehen selässä nainen joutuu syvemmälle veden alle ja pidemmäksi aikaa. Nainen lukitsee itsensä miehen selkään ottamalla kiinni reisistään miehen käsien alta, sillä miehen vapaina olevista käsistä saa juoksuun lisää vauhtia.